Tuesday, June 10, 2008

Dulu kala, dan kini (Baik takyah hidup la wei!)

Dulu aku ingin menjadi seorang yang dewasa.
Ingin belajar dengan tanpa paksaan dan ikut mood macam di universiti,
Ketika belum sekolah,teringin nak jadi orang besar sebab tak suka kena marah.AlMaklumla budak kecik kan selalu kena marah sebab nakal.
Masa aku sekolah rendah dulu,teringin nak masuk sekolah menengah.Nak masuk asrama la kononnya.Tapi,bila dah dapat masih tak puas hati.Aku rasakan asrama aku ni seolah-olah macam penjara.Setiap hari berkawad,berhimpun,berpakaian kemas,senang cerita berdisiplin gila.Ya,berdisiplin GILA.
Aku tahu Memang benda macam ni bagus,tapi dah terlebih limit,macam berada kat kem tentera.Bayangkanlah, pagi, tengahari, petang dan malam.Kawad sentiasa.Kalau lambat belum cerita lagi.
Masa masuk form 1 dulu,teringin nak jadi form 5 sebab takde kena buli,raging,kena arah buat tu,buat ni.
Bila dah form 5,aku still tak puas hati dan teringin nak masuk universiti,boleh belajar tanpa jadual dan paksaan macam sekolah menengah dulu.Boleh stay up tgh malam.Hidup pun tak rasa terikat sangat.
Bebas.Ya, Aku nak BEBAS!.
Bila dah masuk universiti,aku sememangnya bebas,tapi not really.Aku kini hidup sengsara dalam study.Betapa susahnya nak study kat universiti ni.Setiap ujian dikira markah dan dibawa sampai ke final exam.Tak macam primary ngan secondary school dulu.Just tumpu untuk PMR ngan SPM.Dulu aku ingatkan mudah untuk score 4.o di universiti,tapi bila cuba baru tau.
Bila dah masuk universiti,teringin pula untuk bekerjaya.Maksudnya KERJA.Ada duit sendiri.Tak perlu bergantung pada orang lain lagi.Tapi,kadang2 rasa nak masuk sekolah rendah balik pun ada.Tak payah belajar susah2.Tapi,result power.Main hari-hari tak fikir apa-apa masalah pun.
Aku tahu,bila dah kerja nanti,aku akan rindukan saat belajar di universiti.
Tapi,aku ada target baru sekarang,aku nak pencen terus.Duduk rumah berlenggang,gaji jalan.haha.
Kalau macam tu,serupa takpayah hidup la kot..hehe.Manusia ni memang taktau bersyukur.

3 comments:

Matematis Muda said...

ntah
pegi mati lagi bagus a ko

Jagatraya said...

ok.tapi,aku nak ko mati dulu la..

soulsealer said...

anehosayo~