Wednesday, November 26, 2008

Bila orang Perak berjumpa Perakman

Haa,
Kome tau, aku pergi cuti-cuti dimalaysia.
Kira macam destinasi budget la.
Bezanya 1 sen pun tak keluar time tu.
Kali ni aku ke Lenggong Perak.

Perjalanan dari Teluk Intan kira-kira mengambil masa 3 jam,
Kalau dari KL,lebih kurang 6 jam,
Kalau dari Jeli kelantan,lebih kurang 2 jam 17 minit,
Kalau dari seremban,lebih kurang 7 jam 32 minit,
Kalau dari Johor bahru,berjam-jam lamanya,
Menyelongkar tentang arkeologi mengenai perak man
Di muzium arkeologi lenggong,

Masuk ke muzium secara percuma
Aku pun lihat la pameran mengenai orang zaman paleolitik,neolitik dan purba kala
Cara kehidupan mereka dalam meneruskan kehidupan sebagai manusia.
Terdapat juga patung-patung replika berkaitan orang purba kala.
Bila aku pergi dibahagian sterusnya,akhirnya dapatla aku berjumpa dengan perakman.
Eh,silap,rangkanya sahaja.
Walaupun telah ditutupi dengan kaca,tetapi bau busuk tetap ada.
Maklumla,perakman kan dianggarkan telah mati 10000-11000 tahun dahulu.
Kalau kamu nak tahu,Perakman ni tingginya hanya 150 je.
Kira orangnya kecil je.
Masa dikebumikan,dia diletakkan diatas cengkerang siput-siput yang telah mati.
Tujuannya tidakla aku pasti.

Perjalanan aku tak berakhir disitu sahaja,
Lepas tu aku ke bahgian-bahagian lain berkaitan dengan batuan dan alat yang digunakan ketika berburu.
Kemudian,ke bahagian tokoh-tokoh yang lahir di Perak.
Selain tu,bukan je rangka Perakman yang ada dalam muzium tu,malah ade 3 rangka lain yang terdapat disitu.
Bezanya usia rangka tu sendiri,
Persamaannya pulak baunya yang busuk.
Ok,sampai sini saja destinasi budget aku,
Jumpa lagi di musim lain.
My next destination is Kelantan Darul Naim.
Tapi,macam kena tukar je plan aku ni,
Mungkin sebab musim tengkujuh.
Anyway,Ada sapa nak ikut???


Mykad Perakman...Salah satu pameran di Muzium Arkeologi Lenggong

14 comments:

Szakif said...

nak gambar boleh?

Mr Jagatraya said...

sory la.Aku tak bawak camera lak time tu.

As said...

serius ade mycard?
isk3...

tak bersemangat pun lg musim tengkujuh...tp tunggu tahun depan ah if nak cuti2 msia ke pantai timur..

balik kuantan satgi mesti asyik hujan..huu...rahmaaattt

tezuka87 said...

Perjalanan dari Teluk Intan kira-kira mengambil masa 3 jam,
Kalau dari KL,lebih kurang 6 jam,
Kalau dari Jeli kelantan,lebih kurang 2 jam 17 minit,
Kalau dari seremban,lebih kurang 7 jam 32 minit,
Kalau dari Johor bahru,berjam-jam lamanya


rajin tul ko travel kn...
siap leh record time lg...
huish dahsat2...
apsal jb berjam2 lamanya...?
ko x pnh g jb ke..?
sebelas2...

Mr Jagatraya said...

As-mykad tu cuma pihak muzium yang buat.Agak kelakar jugak.
Kat pantai barat pun hujan je pagi ptang.Kalau pantai timur entahla.
Ni yg rasa malas nk balik hostel.
Tapi,takpe.Hujan tu rahmat.

Tezuka11-Aku dah estimate semua tu.Johor bahru penah pegi.Cuma tak dapat budget yang lebih tepat.

As said...

betul..pastu sedey tgk kawan2 basah baju sampai kat kelas...sejuk aircond plak tuh..

sedey gak dengan diri sndri kebasahan kelencunan dec lepas :D

Szakif said...

ok. sila bersedia. kat sini sangat sejuk ok~ hujan rasenya tak seteruk 2 tahun lepas. rileks, baru november kot~

*melaporkan drpd T2.

Szakif said...

oit. add aku YM kalo layan.

az_zakingompol

Huzai said...

"aku tak tahu macam mana tu musim tengkujuh" - Kata kata ikhlas orang pantai barat.



:)

leka said...

tak tau lg mcm kalu org klate jumpe geng dier..=]

Mr Jagatraya said...

As-haha..Tggu la 2 tahun lagi.Larikan diri dari musim tengkujuh.

szakif-Bulan disember yang paling mantap kot hujan dia.Nnt aku add YM ko.

Huzai-kalo ko nak tau,musim tengkujuh kat pantai timur ialah hujan sepanjang hari.Mendung sepanjang hari.Kalau cerah sikit-sikit tu,kira bertuah la.Aku pun pelik bila mula2 smpi pntai timur dulu.Kalau bju tu,2-3 hari bru kering.Aishhh.

leka-hmmmm.Aku pun tk tau jugak.huhu

Tuan Caracol said...

1. patut lah time mycard Tuan ilang, lambat nak dapat balik, kene tunggu giliran rupanya.

2. mgkin perakkan jadi hidangan makhluk lain, dia di masak bersama siput.

3. mengikut rangka, perakman ada kecacatan tangan, kalu tak silap.

4. dari lawatan sambil belajar itu, apa pengajaran yang kamu dapat selain untuk bawa Mask untuk kunjungan ke Perakman?

5. datang kelantan cakap Tuan..
0139156946
ada rezeki Tuan belanja makan steamboat ala thai !!!!

Mr Jagatraya said...

pengajaran?Ntahla,kira itu 1st time aku jmpa perakman.Baru aku tau cara dia dikebumikan secara diikat dan dilipat kedua-dua kakinya keatas.

Yang pasal gi kelantan tu,aku tak pasti lagi.Coz mcm banjir je.Kalo pegi dalam keadaan tengkujuh mcm tak interstg pulak.Anyway,pepehal nnt aku contact ko klu ke sana..

Mr Jagatraya said...
This comment has been removed by the author.