Saturday, June 13, 2009

Teka teki loghat perak.Jom cuba!

Okey.entri aku kali ni pasal teka teki mengenai loghat perak.
Kalau korang rajin,try la jawap.Nak jawapan lagi tepat discuss ngan org-org perak.
Lagi best kalau jawap sendiri.
Aku tertarik bila berjaya menjawap teka-teki dalam facebook tentang loghat perak ni..
Try it!

1) Seloroh
A.Makan
B.bercakap perkara yang menyakitkan hati
C.bergurau
D.Menonton sesuatu

2) Gebor
A.sejenis alat menangkap ikan
B.selimut
C.kain sarung
D.kain cadar

3)Libang libu
A.sejenis serangga
B. perasaan runsing dan rimas
C.Sejenis kuih tradisional orang perak
D.cemburu buta

4)thoroyak
A.adik beradik tempoyak
B.Perasaan benci terhadap seseorang
C.menangis
D.sejenis hantu yang terdapat di perak.

5)tumpo
A.Sejenis silat yang diasaskan di perak
B.mati
C.hancur
D.halus

6)dedor
A.Sejenis masakan yang direka di perak
B.Lelaki kematian isteri
C.sejenis ikan di dalam parit ulu
D.demam

7)meroloh
A.merokok
B.menghasut
C.tidur
D.berdengkur

8)mengelisai
A.tak tentu hala
B.lapar
C.Dahaga
D.nakal

9)tak semia'
A.tak siuman
B.tak semestinya
C.tak suka
D.tak senonoh

10)jegang
A.kaku/keras
B.kejang
C.kesat
D.lembut/rapuh

Haha.Gunakan strategi yang yang bijak untuk menjawap.Selamat mencuba.

8 comments:

dammit said...

Kalau aku jawab dengan jujur, gerenti aku fail weh!

bawangmerah said...

no 2 - jawapan dia B. konfem =)
*yakin teramat nih*

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

Kalau aku jawab dengan bohong, gerenti aku fail weh!

Matematis Muda said...

Kalau aku jawab dengan salah, gerenti aku fail weh!

Huzai said...

aimok.. xksior teman jawab kuiz nih. mike buatle susah sikit matt. hahaha.

Mr Jagatraya said...

dammit-Hmmmm.ni,susah sikit nak kawin ngan org perak nih.haha.

Bawangmerah-Yakin teramit ye.Hmmm.Okeyla,aku kasi betul utk jwpn tu.Yg lain camne lak?

BITMD-ak buat short form utk ko.Pnjg sgt.Tp,ayat ko tu sbjik ngan dammit.Ubah ckt je.

MM-Hmmmm.

Huzai-Ate,mike dah serender ke?atau s'lan teman tak cukup mncabor utk mike?Ish,ish,ish

messyremo said...

yg lain aku tau...cume ak tak tau

libang libu jer...

ape tu din?

maapla teman org kuale celop..haha

Mr Jagatraya said...

Messyremo-Bior benor ko?Libang libu tu antara yg femes la.jawapannya yg B tu.Celup pun celoplah.Tkpe.haha.