Wednesday, September 24, 2008

Perbezaan Darjat antara Musa dan Firaun

Baru-baru ni,aku ada mendengar tazkirah dari lecturer sempena bulan Ramadhan ni,
Aku fikir,eloklah aku selitkan sedikit dalam entry hari ni.
Kisahnya mengenai Khalifah Harun ar-rashid yang cuba meleraikan pergaduhan antara lelaki A dan Lelaki B.
Kisahnya bermula begini,Lelaki A bergaduh dengan Lelaki B berserta bertumbuk dan penuh dengan cacian maki hamun antara mereka,
Kemudian datanglah Harun ar-rashid untuk meleraikan pergaduhan mereka berdua.
Harun tadi datang dan tanya kepada lelaki A tadi

"Antara kamu dengan nabi Musa,siapa paling terbaik?"Tanya Harun
"Tentulah nabi musa.Diakan nabi."Balas lelaki A.

Kemudian Harun tadi pergi ke lelaki B dan bertanya
"Antara kamu dengan Firaun,siapa paling teruk?"Tanya Harun
"Tentulah Firaun,Dia sorang je berani mengaku dirinya tuhan"Balas lelaki B.

Kemudian Harun mengkhabarkan ayat al-quran mengenai Perintah Allah dalam Al-Quran kepada nabi Musa untuk cakap secara baik dalam dakwah kepada firaun agar dia bertaubat dan kembali ke jalan yang benar.
Sambungnya lagi, jikalau Musa yang tinggi darjatnya perlu bercakap secara sopan-santun dan berbudi bicara kepada Firaun,kenapa kamu yang berkedudukan antara keduanya tidak boleh berbuat demikian.
Maksudnya kedudukan darjat lelaki A yang mengatakan rendah darjatnya daripada Nabi Musa dan Lelaki B yang mengatakan darjatnya tinggi sedikit daripada Firaun.Kedua-dua darjat mereka berada diantara Musa dan Firaun yang boleh diumpamakan langit dengan bumi.

#############################

Lihat,betapa bijaksananya khalifah Harun ar-Rashid dalam memperbetulkan seseorang yang tersimpang dan melakukan kesalahan.
Seharusnya kita bercakap secara bijaksana terutama daam tegur-menegur sahabat kita,orang tua,ibubapa,Vip2 dan lain-lain.
And try to speak politely and nicely to each other.Kurangkan carutan dan caci maki dalam percakapan dan jika dalam keadaan yang tidak boleh dikawal,pergila tandas dan berwudhuk
Insyaallah,perasaan marah akan reda dengan segera.

Mudah-mudahan cerita ni ada manfaatnya untuk semua.

6 comments:

MaNuSiA_RuMiT said...

hurm...
boleh dipratikkan..
entri yang bagus...

Rajuna said...

er.
politician sekarang jarang ada yang telus.

dammit said...

weh,nice entry. dah maju. haha

akuYANGtipikal said...

yeah!
too much is as bad as too little~

stanum_saliva said...

hurmm...aku sdg p'timbangkn...sbb aku selalu kena tegur mcm nih(bl aku over act).."perangai kau mcm babi"
dan selalu t'sekat dkerongkong aku.."kau lg babi drpd aku" sbb die lg kerap over act...sudahnya kami slg m'carut...kesian kami!!!!
baru sudah bg ikan kau mkn...nyum2

Jagatraya said...

manusia rumit-Thanks

Rajuna-tu la pasal.

Dammit-thanks dammit.Dah la blk raya cepat.

akuyangtipikal-of course la.Ckt2.

Stanum_saliva-takpe.Bulan ramadhan bulan perubahan.Mana blh berubah secara sekaligus.Jd,kena beransur-ansur.Yang pasal bagi ikan makan tu,thanks la.hehe.susah-susah je..