Thursday, September 4, 2008

Sometimes, baju melambangkan personality seseorang

Arghhhgrrr!,
sebenarnya baru-baru ni aku berasa sedikit marah,
entah kenapa,
mungkin disebabkan kebodohan beberapa umat manusia yang beragama islam,
Sebab beberapa hari ni aku pergi mencari juadah berbuka puasa di bazaar,
Lepas tu aku berselisih dengan seorang mamat ni yang mungkin agaknya penyokong fanatik kelab liverpool.
Nampak cerdik tapi bodoh.
Tu je yang aku boleh kata.
Sebab apa?
Sebab mamat tadi memakai jersi liverpool yang semua orang tahu jersinya ada tertulis carlsberg di bahagian depan.
Alamak,
Mamat ni lebih cintakan kelab football di barat sana berbanding agamanya sendiri.
Secara zahirnya memang nampak tak salah.
Bukannya mamat tu minum carlsberg pun,
Cuma memakai pakaian yang berlogokan carlsberg.Tu je.
Tapi cuba aku ubah sikit contoh tadi,
Cuba pakai satu pakaian yang bergambar khinzir,
Mesti rasa aneh kan?
Bukannya makan khinzir pun.
Sama gak dengan baju tadi.
Aku tak kisah kalau mamat tu Indian atau chinese,
Tapi,orang melayu sendiri..
Di bulan puasa lagi..
Memang aku bengang la mamat ni..
Kalau diizinkan,nak je aku jentik kat perut dia 100 kali laju-laju.
Mungkin dia masih tak mengerti,
Aku memang anti dengan benda-benda macam ni.
Walaupun aku ada member yang sukakan benda ni.
Jadi sorryla sape yang terasa,
Mungkin ada benda yang yang tak semestinya betul walaupun pada dasarnya nampak betul.
Sometimes,baju melambangkan personaliti seseorang.
Dalam case ni,muslim yang memakai baju ni menunjukkan ketidakprihatinannya terhadap agamanya sendiri dan tidak menganggap ini sebagai satu isu sensitif.
Yang paling ketara kebengongannya..


Berjuta jersi ada kat dunia ni,kenapa mesti pilih yang ini?

11 comments:

szakif said...

nak jentik kat perut 100 kali je? ape barang?!

kekadang kite perlu tahu gak ape latar belakang orang2 yang tak sensitif dengan berpakaian yang seperti itu. must be something that caused him to be like that. maybe kurang didikan agama..

secara jujurnya, aku jua punye saudara yang sebegitu. dan aku tahu apa sebabnya dia begitu...

szakif said...

owh. rupenye, dia post ni pada tarikh hari jadi dia. nantikan air bersama tepung hinggap di tubuhmu!!!!

HAHAHAHA...

selamat ulang tahun tarikh lahir bro. semoga panjang umur murah rezeki~

nak murah rezeki lagi kena belanja aku McD. hek~

Master J said...

100 kali kt perut 2 lawak ah!!aku blh bygkan je kalo ada org buat mcm 2..mmg lwk =p

erm..bnd mcm ni mmg ssh tau kkdg..sbb org akan kata "aku sokong liverpool, bkn carlsberg, kebetulan je sponsor diorg ni carlsberg"

sama mcm man utd, maskot diorg "setan"..red devils kan..nanti ada kut org kata "ko ni..sokong team setan!" padahal we support the football..not the maskot..

bnd2 mcm ni mmg ssh..sbb we support d football..tp psl maskot n sponsor kita kene pikir 2 kali sama ada blh ke x kita pakai jersi diorg..

Matt said...

100 kali laju2
aku suker

KnowLee said...

Kekdg org2 Melayu ni mmg kurang sensitif. Hidung sensitif, tp akal kurenggg. Dlm hati dia tu mesti sbnrnye bangga dgn baju Liverpool yg dia pakai, sampai mata jadi kabur dgn perkataan 'carslberg' tuh. Hurm. Manusia...manusia...

P/S: Larat ke jentik 100 kali?

Jagatraya said...

szakif-thanks bro..Tapi,isu air ngan tepung merupakan stu isu berbahaya..Harap2,bln2 pose ni tak buat la kot..haha

Master J-sebenrnyanya kena pikir gak benda-benda mcm tu.Tapi,klu red devil tu bgi aku tk nmpak ketara compare carlsberg.

matt-kalau ko suka,aku lagi suka..haha

knowlee-jentk 100 kali tu kena gigih ckt la kot..

szakif said...

ok. isu jentik lebih dominant di sini ye~

Master J said...

mmg nmpk mcm isu jentik lbh hangat =p

tp aku dh komen psl isu jersi..so im innocent =p

nurilahi said...

owh, selamat hari laher terlewat lah jagat-raya :D

Erm..jangan ah marah, cuma kesian ah kat dia, maybe die tatau..atau takde yang tegur..
...??

stanum_saliva said...

erm...nk bg ikan kau mkn lg..kau srh r dieorg puasa plak...ahaks

Jagatraya said...

ooo.isu jentik plak jadi best ye..Hmmm.Buat nurilahi thankx la coz ucap HB walaupn lmbat..hehe.Dan utk pmberi ikan aku mkan,ikan aku dh selalu puasa dah..