Wednesday, September 10, 2008

7 perkara yang runsing berlaku dalam dalam cuti

Baru-baru ni sewaktu cuti,aku menghadapi beberapa perkara yang sukar untuk diriku,
Perkara yang susah lagi menyusahkan mungkin,
Oklah.lebih mudah aku listkan

1)Assignment tak siap
Tempoh untuk menghantar assignment tu 1 week dan jika terror,boleh disettlekan dalam masa 3 jam.Itupun jika dibuat bersungguh-sungguh.Namun,bila pulang kerumah,entah mengapa kerja tu tak jugak siap-siap.Walaupun kerja tu dihadap setiap hari.Aku ambil masa 1 week tu habiskan tapi gagal.Bila balik ke hostel,1 hari terus siap.Pelik kan?

2)Naik bas balik kampung
Masa nak balik hari tu,tiket bas transnasional sold out.Nak tak nak aku kena balik naik bas lain.Dapat pulak drebar hindu.Ko boleh bayangkanlah bila lagu tamil dipasang sepanjang perjalanan selama 4 jam.Naik bengong kepala aku.Aishh.

3)Naik bas pulang ke hostel
Korang pernah tak menghadapi masalah menahan kencing dalam bas?Kebetulan bas yang aku naik selama 4 jam tu memang tak berhenti langsung coz ikut jalan lama kot.Aku menyimpan hajat selama 4 jam untuk buang air.Dah terketar-ketar.Pastu berkat blan ramadan kot,tak pernah dalam sejarah bas tu berhenti dekat bengkel untuk tukar wiper.Masa tu aku tengok ramai penumpang berpusu-pusu nak turun buang air.Aku ingatkan aku sorang je.Maka,terpaksa menunggu giliran di tandas yang satu tu.

4)Dilamar
Waktu cuti aritu aku dilamar oleh seorang makhluk Allah untuk join program.Bukan lamarlah senang cakap,tapi sukapaksa.Sedangkan ada progrm yang aku dah join dan berpangkat sama lagi.Berbuih aku cakap taknak dan bagi reason,tapi tetap makhluk tu memaksa aku.Last-last aku buat bodoh je.Maka makhluk tadi merajukla dengan aku..Ish,ish,ish.

5)Diugut
Dalam tempoh cuti,aku diugut memandangkan birthday aku nak dekat.Mereka-mereka bercadang ingin mengenakan aku.Ntah guna telur atau tepung.Walupun aku pikir agak keji cara mereka.Aku mengambil langkah selamat untuk pulang ke hostel lewat 4 hari..hehe.

6)Tiket bas raya dikenakan surcharge
Tu satu berita yang paling kurang asam bagi aku masa cuti aritu.Aku terpaksa mengeluarkan kira-kira hampir 100 hinggit tuk beli tiket tu,termasuk cuti baru ni.Tapi,takpelah,sebab tikt still dapat dibeli berbndg orng lain.

7)Demam selama 3 hari
Malang tidak berbau isnin last week sampai rabu,aku demam tidak pulih-pulih.Bila demam,mood semua down.Nafsu berbuka pun tiada.Aku dah syak denggi time tu.Aku pun berikhtiar lain selain pegi klinik,beli 100 plus 2 botol besar,pastu minum sampai habis.Alhamdullah pulih.Tapi,selama tempoh demam tu,semua makanan lazat ketika berbuka aku miss.Contohnya sotong masak pedas,spagetti,ayam crispy,fries,kambing masak kurma,roti john dan banyak lagi.Sape yang baca blog aku waktu berpuasa,mesti leleh je.HeheTapi,sekarang aku berjaya qada' semua yang terlepas.Muhahaha.

p/s:Mujurlah puasa mengajar erti sabar dalam apa jua keadaan.Itulah berkat dalam bulan Ramadhan.

8 comments:

Matt said...

kawan aku ada lepas hajat kat botol air n biarkan. cantik punyer

szakif said...

jadikan pengajaran la din oi~ lain kali kalo nak naik bas, buang siap2. tak nak kuar pun, pakse gak. daripada ko terpakse menahan malu kalau2 terkucil dalam bas, tak ke naye?

da tu apa yang diorang buat utk besdey ko?

Jagatraya said...

matt-ko mmg terbaik..
szakif-masalahnya aku dh buang siap-siap.Tu yang pening kepala tu..

HUZAI said...

Haha. Bawalah earphone. Tapi best apa lagu tamil?? Hee~~

akuYANGtipikal said...

hahahaha
my abg pasang lagu tamil jd alarm!
so...i know how it feels!

:P

owh,kamu memang baik jage hati org lain!hehehe

hehehehe
setuju2 dgn ayat terakhir!

KnowLee said...

Kesimpulannya:

Dugaaaaannnn...
Lagi byk bersabar, lagi byk pahala.
Redha kan aje.

Ok...errr...taktau nama sapa...

Jagatraya said...

huzai-aku sedikit allergic la..

akuyangtipikal-bgs2.

knowlee-Benda-benda yang mcm ni kenala byk bersabar

shamel said...

bukan rungsing lg..tapi sudah malang..
sabar ye jagatraya!