Saturday, January 24, 2009

Hayati lagu ini!!Bukan musiknya tapi,liriknya..

Dari jauh cari rezeki
Halal di mamah teknologi
Dari jauh datang tuntut ilmu
Jaga langkah mu sini banyak penipu

Bila lalai di awangan
Melayang tanpa graviti
Masapun berlalu disitu

Kuala lumpur - kuala lumpur
Indah tak terkata
Kuala lumpur - kuala lumpur
Engkau kian tercemar
Biar pun kau begitu, hanya kau lah destinasi ku

Sangat sesak tranportasi
LRT ataupun teksi
Murah murah mata rambang
Penjenayah banyak peluang

Bila lalai di awangan
Melayang tanpa graviti
Masapun berlalu disitu

Kuala lumpur - kuala lumpur
Indah tak terkata
Kuala lumpur - kuala lumpur
Engkau kian tercemar
Biar pun kau begitu, hanya kau lah destinasi ku

************************************************

Hayati lirik lagu hujan ni.

Ia memberi seribu satu makna yang mendalam buat aku

Al kisahnya bermula begini,

Sewaktu aku pulang ke KL menaiki bas sempena tahun baru cina,

Aku ke lrt jalan pekeliling berjalan kaki dengan selambanya,

Sewaktu berjalan di jejantas menuju ke kaunter,aku berselisih dengan seorang pemuda yang mukanya sedikit brutal.

Tapi,tu semua aku tak peduli.

Yang penting,aku nak ke kaunter.

Sedang aku mengorak langkah dengan bergaya sekali,

Pemuda tadi memandang aku dan berdialog seketika,

Aku dah agak dah mesti dia ni nak cakap sesuatu kat aku.

“Dik,ko ni naik bas dari pahang kan?”dia menyapa.

“hmmm.Haah.”Aku menjawab sepatah tanpa banyak soal.

Kemudian, bermulalah dialog yang panjang antara aku dan pemuda tadi.

“Aku nak mintak tolong sikit,aku bukannya nak pau engkau.Tapi,aku harap sangat ko boleh tolong aku. Sebenarnya,aku ni baru keluar penjara.Aku ada surat bukti kalau ko nak tengok dan tak percaya.Aku harap sangat kalau ko boleh bagi RM 3 untuk aku lepas makan malam ni.Aku harap ko ikhlas bagi duit tu.” kata pemuda tu merayu kat aku.

“Takpe bang,saya tak nak tengok surat tu.Tapi,sebab abang orang melayu dan saya nak tolong bangsa saya,takpelah.”balas aku dengan menggunakan term bangsa melayu.

Jom ketepi”ujarku.

Aku mengeluarkan duit secara tersorok,tapi malangnya dia dapat melihat jumlah duit aku secara kasar.

Tiba-tiba,dia menepuk bahu aku lagi dan cakap,

Ape nama ko?

Jagatraya”aku membalas.

“Jagatraya,aku harap ko boleh kasi RM 10.Sekurang-kurangnya ko boleh bantu aku lebih sikit.Boleh jugak aku beli surat khabar cari kerja dan makan esok pagi.Ko bagi aku RM3 tu tahan tu dinner aku je.” Desak pemuda tengin tadi.

“Takleh la macam tu.Tu kira okla tu.Aku dahla student, nak balik jauh lagi.Banyak sangat tu RM10.Kalau abang nak,pegila mintak kat orang lain”Balas aku dengan serius.

Sebenarnya memang aku sedikit cuak time tu,tapi rasa nak menumbuk pun ade.

Ade ker pau aku sampai RM10,Baik aku bagi rakyat palestin.Ade jugak manfaatnya.

Bila dia desak tapi tak menjadi,dia mula mengeluarkan pisau Rambo dan mengacu kat perutku.

Aku cakap, “kalau ko berani,ko tikamla”Ugut aku.

Kemudian,pisau tadi menusuk di bahagian perutku.

“Aduh.Berani kau” aku melaung.

Ok.part yang dibold tu aku tipu je.

Lepas tu dia hulur tangan kat aku dan ucapkan terima kasih dan berharap aku ikhlas menghadiahkan RM 3 yang tak seberapa tu..

Habis cerita disitu.

So,ape yang korang boleh conclude dari cerita aku?

Itulah sebahagian cerita dari aku macam mana yang menjadi mangsa pemuda KL.


8 comments:

Master J said...

wow..kene pau huh??hehe..nasib baik xbtl kene tikam..hmm..jagat pemurah..mamat 2 keje pau org je..duit ntah g buat apa..

bawangmerah said...

bile baca line ugut tu, ok, boleh caya lagi. mamat ni kene ugut, fine.
tapi, masuk line dia kene tikam, takmo dah caye =p.

tezuka87 said...

ko sebut nama ko jagatraya...??!!!

abis la ko lps nie...
msti dia crik blog ko...

ps2 dia tinggal comment berbau peras ugut...
mcm nie..

"oi bdk...!!!baik ko bg ak rm10"...kalo x ak flag blog ko..!!!hahaha..!!!"

Mr Jagatraya said...

MasterJ-Hmmm.Tula kehidupan di kota.Byk dugaan.

Bawangmerah-Haha.tu gimik je..Nsb baik tk kena tikam btl2..

Tezuka87-haha.Encik tezuka ni benar2 mencuakkan aku..Ak tk dpt bayangkan dia tggalkan komen kat tmpat aku.haha.

Matematis Muda said...

dude,
bukak page nih
http://staff.iiu.edu.my/samsun/SMS2201.html

lu print dari week 7 sampai week 11
gua print dari week 1 sampai 6
set?
nanti kita potostet..
tong2

set?

alif zai mim ra said...

smart move. patut dicontohi. senang r nak pau pasnih..hehe

nak promo sikit untuk WacKOS's Book Drive:

http://alifzaimimra.blogspot.com/2009/01/lets-book-drive.html

terima kasih bro. ngehehe~

Huzai said...

Haha. Kau sangat berani. Kalau aku dah buat tak cara je.

Bukan boleh percaya pun. Tapi kita sebagai org Islam memang mudah rasa simpati dan hulur sedekah. Haha.

Mr Jagatraya said...

MM-Hmmm.mgkn bley pikr ckt masa.

Alifzaimimra-sama2

Huzai-mmg aku mudah simpati dlm situasi mcm ni.Tp,kdg2 keras hati jgak.