Thursday, August 21, 2008

Bercerita tentang kuman dan gajah

Kesemua perkara yang negatif yang dilakukan oleh sesetengah individu bleh dilihat dengan jelas dengan hanya diperlakukan sekali.
Betul tak?
Perkara macam ni terbukti betulnya dan bukanlah sekadar kebetulan yang mana jika kita sebagai manusia membuat seribu satu kebaikan tetapi hanya satu keburukan,yang paling obvious di mata orang hanyalah keburukan yang satu itu.
Walaupun sukar untuk menafikan perkara yang sebegini,namun itulah hakikat kitaran hidup manusia.
Kalau dalam pepatah melayu lebih kurang ginilah bunyinya

"Kuman diseberang nampak sedangkan Gajah di depan mata tak nampak"

Macam tulah lebh kurang bunyinya,tegur pepatah ni jika ada kesalahan!
I'don't sure about the exact word.
Sama juga dengan contoh bila dua orang sahabat baik yang baik pada dulunya,dan sentiasa pergi kemana-mana dalam keadaan berdua tak kira apa jua keadaan ibarat belangkas la kata orang tua-tua dulu.
Namun segalanya berakhir dengan salah faham ataupun si A telah melakukan sedikit kesalahan yang ringan kepada si B.
Mungkin sukar untuk si B memaafkan si A,tapi setiap perkara boleh settle in the right way sebenarnya.
Takkanlah sebab satu kesalahan ,semua kebaikan yang dilakukan bertahun-tahun semuanya ditolak ke tepi.
Tu hanyalah gambaran semata-mata,namun ada 3 perkara yang kita perlu tolak jika kawan kita ni

*Menghina keluarga dan keturunan kita
*Mengkhianati kita (tikam member dari belakang)
*Memburuk-burukan member kat belakang (hippokrit)

Namun,sometimes manusia ni memang begini.Sebab tu kata orang kalau kita dapat detect one of their friend's mistake,yang itulah yang akan jadi ingatan.
Si Badrul ni baik orangnya tapi.......
Orang akan still sebut keburukan dan kesalahan seseorang individu tu walaupun badrul tu baik.
Kalau seseorang tu baik sangat pun ada jugak yang tak kenanya.
Cara yang terbaik untuk atasi masalah ni,be a simple person.Don't too over or obvious in certain things.
p/s:Cerita di atas takde kena mengena dengan cerita aku,kengkawan aku dan saudara mara.Taktaula pulak ada orang lain yang ada mengalami seperti cerita diatas.

10 comments:

nurilahi said...

betul betul betul

szakif said...

setuju!

Master J said...

betul betul betul...

setuju!

akuYANGtipikal said...

too much is as bad as too little...setuju!

szakif said...

sebok je master j copy paste ayat orang. kan as?

Master J said...

sebok je master j copy paste ayat orang. kan as?

szakif said...

ok. ko dah meningkatkan api kemarahanku! :P

uiks. mane tuan rumah eh?

Jagatraya said...

oit,aku di sini..sedang memerhatikan pertelingkahan kamu..hehe

nurilahi said...

sebok je master j copy paste ayat orang. kan zaki?


Hahahahahaha..


jadi firestone pun best gak ;P

KnowLee said...

Setuju sgt la. Plak tu sebijik cam yg aku kena. Bagus la kamu nih. Takyah aku penat2 taip citer camni. Aku suka sgt entry nih. =)