Monday, July 14, 2008

Sorry,I'm not kelantanese.

Tajuk di atas hanyalah ungkapan yang masih terbuku di hati dan sukar untuk diluahkan kepada seorang fulanah (bukan nama sebenar) ni.
Baru-baru ni aku ada join satu aktiviti ringkas yang melibatkan beberapa muka baru yang aku tak kenal.
Si fulanah ni ni seorang wanita yang juga tidak mengenali aku.
Waktu yang sama kami berkerjasama untuk memastikan aktiviti yang dilakukan berjalan dengan lancar.
Tiba-tiba,si fulanah ni bertanyalah dengan aku,"awak ni orang kelantan kan?"
Tanpa sempat membalas, si fulanah ni terus cakap kelantan dengan aku(in not pure kelantan language)
Aku pun mengukir senyuman dan mengangguk tanda paham apa yang diminta.
Memang aku tak nafikan ramai yang salah meneka asal usul aku.
Secubit pun aku takde unsur-unsur darah kelantan.
Tapi nak buat macam mana?Aku dah tak sempat nak cakap..
Bagi si fulanah ni,aku harap kamu dapat tahu bahawasanya aku bukanlah orang kelantan melalui blog aku ni(Aku macam mana?)
Hekhek.

3 comments:

szakif said...

mari belajar bahasa inggeris:

I am not Kelantanese.

I am not Kelantanese person.

Mane satu yang betol yang adik2? :D

oit din, aku tak pernah plak terfikir ko nih orang kelantan. tapi ni ko dah terbukak cerita orang kate ko kelantan, so memang aku terdetik ah - memang ade rupe tipikal kelantanese ko nih~

nak lebih tricky tak? ko belajar cakap bahse kelantan (macam ayng tengah aku buat sekang nih) pastu lain kali kalo ade orang cakap kelantan dengan ko, ko layan je.. sampai satu tahap, dia akan tanye: mu kelate hok mano? ko jawab la: aku buke oghe kelate la nate! :p

Matematis Muda said...

din
*peace*

Jagatraya said...

haha.sya dah tersilap cikgu.Terlupa lak...hehe